PROKLI LAJOS

Minőség tanácsadó

Mi fán terem a minőség?

Interjú Prokli Lajossal

Több mint 25 év szakmai tapasztalat. Mi mindent tapasztal és tanul meg az ember ennyi idő alatt?

A változást. Az a legfontosabb, még akkor is, ha az adott pillanatban a külsőségek nem ezt tükrözik. Egy csapatnak és az abban dolgozó egyének sikere is ebből fakad. Részt vehettem egy hosszú jól felépített integrációs építő folyamatban. Én magam is tudatosan változom, alapvetőnek tartom a folyamatos tanulást, a tiszteletet, és a türelmet ezek elengedhetetlenek annak érdekében, hogy a tapasztalataimat a szervezetek részére átadhassam.

Mi irányította a figyelmed a minőség kérdéskörére?

Szeretek építeni, alkotni, már fiatal tervezőként elragadott az az érzés, amikor a saját kezemben tarthattam az első terméket, amit korábban a tervező asztalon rajzoltam. Idővel nagyon erős felelősségtudat alakult ki bennem, nagyon elbűvölt, amit a jó minőségi szakemberek közelében éreztem: ők azok, akik gyakran talán a legnehezebb utakon járva ötvözik a sziporkázó intelligenciát, az érzelmes megoldás orientált segítő hozzáállással. A minőség fejlesztésével az egyéni képességeket és a csapat erejét felhasználva egy olyan útra léphetünk, amely folyamatos sikereket biztosít számunkra. Hogy mi fán terem a minőség? Véleményem szerint a szaktudás, elkötelezettség és felelősség hibrid gyümölcsfáján.

Mit gondolsz, melyek azok a kérdések, amelyek megoldása szükséges egy sikeres gyártó cég felépítéséhez?

A jól meghatározott célállapotok, és az azokhoz tartozó folyamatosan változó, kihívó célok jelentik a szilárd alapját egy gyártó cég működésének. A ház, templom, vagy piramis további részeit az erre épülő fő folyamatok jelentik. Az egészben fontos tényező az idő is, a múlt tapasztalatain alapuló folyamatos jövőépítés a mai napon, ez a kulcs a sikerhez.

Hogyan alakult úgy a szakmai életed, hogy a minőségi területet felölelő szakmai munkádat mégis átszövik a humán kérdések?

Minőség és fejlesztés vezetőként 15 évet dolgoztam. Tisztelem azokat az embereket, aki valós értéket teremtenek. A minőség haladásának legfontosabb tényezője maga az ember, ez az út csak folyamatosan fejlődő minőség kultúrával járható. Ez a gondolat összeköthető a biztonság és környezeti kérdésekre vonatkozó viselkedés szabályokra, fejlesztésükre, és ezek összességének az önmagunkból fakadó elkötelezett betartására.

Egyedül végzed ezt az összetett feladatot?

Természetesen legtöbbször nem, talán a legkiválóbb hazai szakemberekkel van szerencsém együtt dolgozni. Mindig az  adott feladat vagy projekt mélységének és időtervének függvényében áll össze a csapat.

Mi a legfontosabb érték számodra a munkádban?

Az a legfontosabb érték, ha a szervezet a tapasztalataimon alapuló, és közösen meghatározott úton haladva a jobbnál is jobb minőséget elkötelezettségéből fakadóan eléri, azt stabilan megtartja, és a jövőben is további folyamatos fejlődésre képes.

Publikáció
Prokli 1 perc és nyersz
Tudósítás egy speciális városi kórházából - PROKLI